Професионален уеб сайт и конверсии


28.09.2018 г.

С изработката на сайт и качването му в онлайн пространството не очаквайте като на магия да завалят онлайн продажби, заявки или резервации. За да изградите един по-реален статус, приемете сайтът като отправна точка и проектирайте бизнес процесите от работното ежедневие към онлайн потребителите. Съсредоточете вниманието над анализиране на въпроса как в дигитална страна е най-удачно и продуктивно да се осъществява комуникацията между фирмата и нейния екип с настоящи и потенциални клиенти.

Вижте още Travel B2B Блог: 15 причини защо нямате обем от онлайн конверсии

Обърнете внимание на следните компоненти, като не пропускате периодично да ги подлагате на мониторинг с цел адекватна оценка на тяхната ефективност и иницииране на промени при необходимост:


Графичен дизайн, текст и снимки

Онлайн потребителите са презадоволени с информация и Вашата първа, но достатъчно критична стъпка, е да грабнете вниманието на посетителите на сайта с модерен дизайн, съобразен с текущите UX принципи. Практиката показва, че често пренебрегвани са снимките и текста, които съпровождат даден продукт/ услуга. Описанието трябва да е написано на достъпен език, да не е само информативно, а ясно да маркира проблемите и решенията, от които потребителят реално се интересува. Към него добавете подходяща галерия и професионално изготвени кадри, които да подкрепят описаното в текста.

Богато съдържание

Ключовата дума тук е "разнообразие", което можете да постигнете с добавянето на релевантно съдържание. Помислетеза партньорски продукти, които допълват Вашите предложение и можете да ги включите в сайта. Улеснете крайния клиент и му спестете хаотично търсене в интернет, като разширите гамата от решения. Голяма е вроятността на потребителите да се доверят на Вашата препоръка.

Логична йерархия

Погледът на онлайн потребителят трябва плавно да следва естествения ход на поднасяне на съдържанието. Избягвайте претрупването с разсейващи елементи, ако искате да постигнете заложената цел (продажба, запитване, резервация и т.н). Онлайн посетителите на сайта ще оценят положително усилието, което сте положили, за да степенувате информацията по важност.

Компетентност и познание

Преди да изберат даден продукт, потребителите искат да научат повече информация например за неговото приложение, за възможни интеграции, предложение за допълнителни продукти/ услуги, предимства и защо не- недостатъци. Поддържането на блог Ви дава възможност в поредица от тематични статии да запознаете и дори образовате Вашата аудитория, така че един ден посетителите на сайта да се превърнат в потребители.

Call-to-action

За да получавате желаните конверсии от сайта, бъдете сигурни, че успявате да ориентирате посетителя, какво действие очаквате от него. Не го карайте да гадае, нито пък да "увисне" във виртуалното пространство. Създайте стъпки, които да следва, ако процесът се сътои от няколко действия. Доверете се на графичния дизайнер, който ще Ви помогне чрез идеи за подходящо подчертаване на Call-to-action бутоните.