Идеи как да трансформирате сайта да е по-модерен


03.10.2018 г.

Предстои Ви редизайн на съществуващ сайт , но все още търсите вдъхновение и идеи от къде да започнете или на какво да обърнете по-специално внимание. Преди да подготвите задание или да се срещнете с екип от уеб разработчици, прегледайте списъка, който сме Ви подготвили:

  • Опростен дизайн

Дори Вие самите като потребители сте забелязали тенденцията да се набляга на употребата на белите пространства. Тежките графични елементи и поставянето на фон останаха в миналото. Белти пространства позволяват на елементите на сайта да "дишат". Още едно предимството за потребителя, който прекарва часове пред екрана на настолно или мобилно устройство, е възможността да не натоварва очите, докато разглежда съдържанието на съответния сайт.

Използвайте услугите на професионален уеб дизайнер, който ще Ви помогне да изберете подходящата комбинация от цветове в унисон с Вашата търговска марка и отрасъл на дейност.

  • Ширина на екрана

Ако с години не сте променяли Вашия сайт, то неговото съдържание към настоящия момент използва около 1/2 от полето за визуализация, с което разполагат съвременните монитори. Респективно потребителското преживяване страда от неудобство при навигиране поради мащабите на бутони, прегледът на съдържанието е възпрепятстван от качеството и размерите на снимки или трудни за разглеждане галерии/ албуми.

При планиране на редизайн на сайт се възползвате максимално от ширината на екрана при настолните компютри.

  • Промяна в подредбата на компонентите

Все по-голямо внимание се обръща на стъпките, които е логично да бъдат изпълнени от един онлайн потребител, което води до извеждане на приоритети и дефиниране на последователност да ходовете с цел да се постигне по- гладка и интуитивна навигация. Поради по-голямата употреба на мобилни устройства, поведението на потребителите диктува подредба на компонентите, която да следва вертикален ход на преглед на съдържанието.

В случай, че Вашият сайт разполага с голям обем информация, може би е добра практика да запазите страничното списъчно меню, особено ако не искате да "изненадате" редовните посетители с твърде рязка промяна.

  • Функционални решения

Потребилетското поведение постоянно се променя и поставя пред бизнеса нови и нови технологични предизвикателства, които трябва да изпълни, за да не разочарова онлайн посетителя на сайта и да не го загуби пренасочвайки го несъзнателно към сайт на конкурент/и

Не е задължително всички промени да се случат наведнъж, но е препоръчително да имате ясен план за последователност на имплементацията на модули и функционалности, съобразен с добре планиран бюджет за инвестиция

търсачка - калкулатор

проверка на резервация

Travel Office

туристическа резервационна система

vPOS терминал за онлайн разплащане

  • Съдържание

Не е нужно да Ви убеждаваме, колко е важно съдържанието да се актуализира периодично и да се обогатява - решението е динамичният сайт, който притежава система за администриране на съдържанието (вижте още: Travel Admin) При вземането на решение потребителят се нуждае от достатъчно и достъпно поднесена информация. За това обърнете внимание на начина, по който описвате предлаганите от Вас продукти и услуги Погрижете се да разширите гамата от B2C оферти и да изградите нови партньорски B2B взаимоотношения (вижте още: XML интеграция, Travel B2B доставчици, Централен админ

  • SEO практики

Дайте си реална оценка дали с настоящия сайт спазвате добре утвърдени SEO практики и има ли компоненти, които се нуждаят от подобрение или предстоят да бъдат добавени. При редизайн на сайт обсъдете с фирмата разработчик възможностите за запазване на постигнатите до момента резултати.

  • Пътека на потребителя

Вашите очаквания са сайтът да генерира качествени лийдове и да ги конвертира в реални сделки. Но за да се сбъднат тези очаквания, Вие трябва да имате обмислена и ясно изложена идея пред уеб разработчиците какви стъпки трябва клиентът да изпълни онлайн в унисон с етапите на облужване на Вашата дейност, така че постигнат желаните резултати.

Потребителското поведение е процес, който постоянно трябва да се наблюдава и да се случват своевременни подобрения по сайта - от една страна така финансово вложенията са по-лесно реализуеми и евентуалните ползи от промените не са отложени във времето.

  • Подходящи форми и CTA бутони

Ако настоящият Ви сайт няма форма за резервация/ запитване към всяка оферта/ хотел, то онлайн взаимодействието с клиента силно страда. В резулат на Вашия екип му се налага да обработва запитвания, постъпили по телефона или по email с най-често непълно съдържание, което отнема ценни бизнес ресурси - време и ефективност на персонала. Нужно ли е да коментираме пропуснатите възможности в часовете и дните извън работно време?

Увеличете обема на обработваните запитвания и оптимизирайте потенциала на Вашия екип, като заложите на по-прецизни форми за запитване/ резервация и интегрирани решения (вижте още: търсачка - калкулатор , Travel Office и проверка на резервация

  • Мобилна версия на сайта

Ако все още нямате мобилна версия, то задължително коригирайте този недостатък при планиран редизайн на сайта. Мобилните устройства са в ръцете на потребителите през по-голямата част от деня и респективно значително се увеличава шанса те да попаднат на Вашия сайт, докато сърфират през мобилен телефон или таблет. Погрижете се съдържанието на сайта да бъде по-достъпно като бъде поднесено на вниманието на онлайн потребителите според каноните за изработка на мобилна версия или responsive сайт.

  • Изграждане на доверие

Препоръчитено е Вашият сайт да притежава ако не всички, то поне част следните компоненти, които онлайн потребителите асоциират с възможността за изграждане на доверие между тях и съответния бизнес.

> SSL серификат

> лого и ясно посочени координати за контакт

> страница За нас

> отзиви и мнения

> сертификати

> политика за поверителност/ общи условия

Вместо заключение

Процесът на редизайн отдавна не е просто визуална трансформация. Приемете го като подходящ момент за дигитална трансформация, която да изведе фирмения сайт към по-добро онлайн присъствие. Всяка промяна, дори тези които се случват поетапно, Ви помагат да оптимизирате вложените средства в онлайн маркетинг и водят онлайн потребителя към завършване на желаното от него действие в полза на постигане на фирмените финансови цели.Допълнителна информация: