Как да напишете описание на продукта, което продава


05.10.2018 г.

Попадали ли сте в ситуация, в която като бизнес имате самочувствие и утвърдено име в даден отрасъл, можете да предложите гъвкави цени и бонус допълнителни услуги, поддържате добро облужване, прилагате доказани или опитвате иновативни търговски подходи...но продажбите не се случват с такъв обем, който очаквате да се възнаградят усилията.

Да си признаем- от години сме свидетели на следния феномен - потребителите са активната страна. Те търсят информация в интернет, отделят време за сравнение, за отзиви, проучват детайлно даден продукт или услуга, защото предпочитат да вземат информирано решение.

Но какви са промените, които сме предприели в промяна на нашите навици и подход към клиента, така че да удовлетворим динамично променящото се потребителско поведение в онлайн пространството?

Фирменият сайт олицетворява онлайн присъствието на даден бизнес. Тук, без ограничение във времето и пространството, потребителите ще попаднат в резултат на органично търсене, платена реклама, пост в социална мрежа, бюлетин или след споделяне на отзив от близък приятел.

Нека разгледаме 5 основни стъпки при създаването на добро продуктово описание и въпросите, на които трябва да потърсите отговори:

# 1 Дефиниране на аудитория

 • Какви са познанията, които има по дадена тема?
Ще Ви ориентира какъв да е тонът на общуване и степента на достъпност на изграждане на съдържанието

 • Какъв е стилът на поднасяне на описание, който ще търсят ?
Дали трябва да е детайлно, или да се дефинират консистентни параметри, или да е комбинация от 2-та подхода.

Ще Ви ориентира в настоящия момент какви възможности пропускате или точно обратното - какви преимущества имате пред останалите.

Не приемайте всеки подход като чиста монета. Опитайте при Вас, като внедрявате промените след като сте ги обмислили добре и на етапи, за да можете да проведете мониторинг на резултатите и да инициирате корекция при нужда.

# 2 Акцент на решението с присъствие на параметри и отличителни характеристики

 • Можете ли да идентифицирате кой е проблемът, с който се е сблъскал потенциалният клиент?
В същност трябва да имате ясна позиция дали създавате по Ваша преценка продукт / услуга, които се опитвате да наложите на пазара или анализирате пазара и разработвате продукт/ услуга в отговор на вече обособена нужда от неговото съществуване.

 • Кои са предимствата на решението, което можете да му предложите под формата на продукт или услуга?
Поднесете характеристиките на Вашия продукт, като ги презентирате като предимства. По този начин с тяхна помощ ще изпъкнете пред сходни конкурентни продукти.

 • Колко решения можете да предоставите и при какви цени/ условия?
Ще демонстрирате колко сте гъвкави при създаване на различни пакети в отговор на различните степени на потребност.

Концентрирайте се върху съставяне на описание в кратки изречения с ясно посочени проблеми и решения, обособени в параграфи за по-добра прегледност и четливост. Погрижете се параметрите да са подредени така, че да демонстрират консистентност и да позволяват бързо и достъпно сравнение.

Често се залага на цената, като критично условие за сключване на сделка. Но реално потребителите имат по-богат списък от условия, които преглеждат, преди да вземат решение, като например: срок на изпълнение/ доставка, поддръжка, опции за интеграции, допълващи продукти (собствени или партньорски), начин на плащане и т.н

# 3 Старанието се отплаща

 • Кои членове на Вашия екип ще подготвят и актуализират съдържанието по описанието на продукти/ услуги?
Много е важно не само да приемете заданието с ентусиазъм, а да осигурите консистентност във времето.

 • Отделяте ли време за мониторинг, анализ и прилагане на промени?
Един сайт не трябва да се приема като статично решение. По-скоро погледнете на сайта като най-гъвкавия актив, който притежавате. Бъдете по-смели и по-решителни, като имплементирате малки промени, но на време, за да се възползвате от възникналия потенциал.

 • Идентифицирате ли промени в поведението на потребителите в процеса на реализиране на онлайн поръчка?
Потребителите са изключително актвини онлайн и се приучават на различни виртуални удобства. Вие самите също пазарувате онлайн от най-разнообразни сайтове, за това обръщайте внимание как те се държат с клиента и помислете кои улеснения или начин на изпълнение на стъпки биха могли да се приложат за Вашия бизнес.

 • С какви ресурси работят Вашите партньори?
Когато усилено работите над създаването на описание, което продава, Вие индиректно допринасяте за успешните продажби на Вашите партньори, като им предоставяте качествено и лесно усвоимо съдържание за крайния потребител.

# 4 Включете Отзиви/ Рейтинг/ Коментар

Включете отзиви, рейтинги и коментари, защото чрез тях се споделят впечатления от приложението на даден продукт/ услуга от самия потребител. Негативните коментари приемете като градивна критика и се постарайте да отстраните създалите се препятствия или недоразумения. Голяма част от потенциалните купувачи търсят споделен опит, преди да вземат финалното решение за покупка.

# 5 Полза за SEO оптимизация на съдържанието

Може да имате най-доброто описание, но ако технологията на сайта не е подходяща, Google няма да се справи с индексирането на съдържанието. Не и в този обем, за който всеки онлайн търговец мечтае. За това, преди да запретенете ръкави, потърсете отговор на следните въпроси:

 • структура на URL
 • тагове и ключови думи

Планирайте по какъв начин ще кръстосвате вътрешни линкове. Помислете над добра структура на поднасяне на съдържанието - хем да е подходяща за роботите на Google, хем да е четлива за крайния клиент. Погрижете се за оптимизирана навигация, за да можете да задържите потребителя на страниците на Вашия сайт. Следете тенденциите и съветите, свързани с SEO за електронна търговия.