Стъпки по време на онлайн продажба


08.10.2018 г.

За да подобрите обемът от онлайн конверсии на Вашия сайт е необходимо внимателно да анализирате логичните стъпки, които потребителят трябва да изпълни. Оценете безпристрастно, дали някои действия го затрудняват и дори дали има такива етапи, които могат да го откажат. Помислете дали фирменият сайт притежава функционалности, които са присъщи за отрасъла и респективно потребителят очаква да са на разположение за по-лесно потребителско преживяване

вижте още Професионален уеб сайт и конверсии

Всъщност, преди преди да се стигне до етапите на онлайн продажба, потенциалният потребител на Ваши стоки или услуги е преминал през следните фази:

1. Как потенциалният клиент достига до Вашия сайт
Препоръчително е към Вашия сайт да поставите онлайн инструмент, който да Ви дава детайлна статистика. Така за Вас ще бъде по-лесно да проследите поведението на онлайн потребителите и да вземете адекварно решение за промени или ъпгрейди.

Разгледайте кои са източниците на трафик, в кои области можете да положите малко повече усилия или пък кои са потенциалните канали, които статистиката демонстрира, а Вие до сега не сте били активни.

  • търсене в Интернет и SEO оптимизация
  • профил във ФБ (или друга популярна социална мрежа)
  • платена реклама в Google Ads
  • информационен бюлетин
  • Блог статии
  • ПР статии и други.

вижте още Идеи за генериране на трафик към сайта

2. Привличане и задържане на вниманието
Ключов елемент тук се явява дизайна на сайта - от една страна имате секунди на разположение да впечатлите визуално и да вдъхнете доверие на потенциалния клиент . От друга страна не трябва да го затрупвате с много информация, а да му предложите добре подредено съдържание, ясна и достъпна навигация. Описанието на продуктите трябва да е старателно подготвено и поднесено на достъпен език. Посочването на премерен набор от подобни или допълнителни продукти/ услуги може да даде разнообразие и да насърчи потребителя да премине на следващ етап от процеса на онлайн покупка.

вижте още Кога е настъпил момента за редизайн и обновяване на сайта

3. Оценка

Важен момент, в който потребителя преценява дали предлаганото решение отговаря на неговото търсене и удовлетворява ли неговите нужди. В такъв случай своята полза sа доказали употребата на отзиви от клиенти, поддържане на актуален списък портфолио с проекти, цитирането на видно място на лога на клиенти/ партньори и детайлно описание на реални казуси (case studies)

вижте още Как да изградите и спечелите доверието на потенциални гости на хотела

4. Покупка

Реално покупка ще настъпи тогава, когато потребителят разпознае решение в предлаганото от Вас. За това е важно да положите усили я и да опишете продукта по най-добрия начин (подробна характеристика и изброяване на ключови характеристики). Както и да подготвите Вашия сайт така, че клиентът от произволна локация и без ограничение на работното време на Вашия офис, да може да завърши процеса (по избор - запитване или резервация). За целта осигурете ясен call-to-action бутон и публикувайте детайлни условия за покупка/ доставка/ абонаментен план, гаранция или политика за отказ от даден продукт/ услуга.

Вслушайте се в отзиви от Ваши клиенти и при необходимост, осигурете алтернативни начини за плащане, ако тази стъпка се окаже критична за насърчаване на повече продажби.

вижте още Как да напишете описание на продукта, което продава

5. Обслужване след продажба

Клиенти, които веднъж са закупили онлайн Ваш продукт/ услуга и са останали доволни от обслужването на Вашия екип, разполагат с голям потенциал да се завърнат и да осъществат последваща покупка. За това е много важно да имате добра дигитална маркетингова стратегия, която да предлага рекламен подход адресиран към ретаргет аудитория.Допълнителна информация: