FAQ: Мобилна версия на сайт и/или Мобилно приложение (App)


02.11.2018 г.

Колко достъпна е информацията до крайния потребител?

На пръв поглед и двете решения са достъпни през смарт телефони и таблети. Мобилните уеб сайтове могат да бъдат разглеждани като обикновен сайт, който обаче е създаден спрямо изискванията на формата , за да могат да бъдат практични на екрана на всеки смарт телефон. Потребителят изписва url адреса в браузъра или пък търси по ключова дума - действия, които съвпадат с потребителското поведение при употребата на настолен компютър.

Вижте повече: Елементи на мобилна версия на сайт

За разлика от мобилните сайтове, мобилните приложения трябва да бъдат предварително изтеглени на устройството от съответния източник (app store). Също така по-вероятно е сайтът да има разработена мобилна версия, но тепърва да предстои създаването на мобилен app за всяка отделна операционна система.

Как могат да бъдат открити?

Потребителят може да попадне на мобилния сайт докато търси подходящи резултати по зададени в браузъра ключови думи. Или ако вече е запознат със сайта на дадена фирма, при изписване на домейна, автоматично ще бъде пренасочен към мобилната версия за по-удобно сърфиране из съдържанието. Вниманието на потребителя може да бъде насочено и чрез споделяне на линк на мобилния сайт от социални мрежи, рекламни карета, да бъде поставена линк-препратка в текст, да бъде изпратен url в имейл и др.Запознайте се в детайл с реализираните от нашия екип проекти за изработка на мобилно приложение (mobile app) за Android и проекти за изработка на мобилно приложение (mobile app) за iOS
Разгледайте нашите оферти за Изработка на мобилна апликация за Android и Изработка на мобилна апликация за iOsUrl на апликациите също могат да бъдат споделени, но дали ще бъдат инсталирани, зависи от съвместимостта с операционната система на съответното устройство.

Каква е степента на съвместимост спрямо различните мобилни устройства?

Мобилните приложения са разработени конкретно за дадена операционна система и потребителят трябва да потърси дали има наличен app, подходящ за инсталиране на неговия смарт телефон/ таблет. Докато мобилните сайтове могат да бъдат разглеждани през всеко мобилно устройство через сърфиране в браузъра.

Има ли разлика във фукционалностите?

И при двете решения приложими и активни са call-to-action опции като телефонно обаждане, skype, viber, бутон за споделяне в социалните мрежи (facebook, google plus, twiter и др) или изпращане на писмо, съхранение в cloud базирани решения и т.н Но всъщност има характерни функционални разлики между тях. Един такъв пример е как мобилното приложение може да изтегли обновената база данни, докато сте в мрежата и да имате неограничен достъп до информацията дори когато нямате интернет връзка.

Каква е цената за изработка?

Мобилният уеб сайт е по-лесен за изпълнение проект спрямо мобилно приложение. Времето за изработка е по-кратко като срок. В началото може да се стартира със семпли функционалности и дизайн, след което на по-късен етап може да се направят подобрения във визията и опциите.

Вижте повече: Минималистичен дизайн на мобилен сайт

Мобилните приложения изискват по-сериозна инвестияция, защото се изисква разработка на индивидуално приложение за всяка операционна система.

Какви са възможностите за бъдещи промени и надграждане на функционалности?

Мобилната версия на сайт подлежи на промени в дизайна или добавяне на нови функционалности. Те автоматично се отразяват на сайта и са активни и достъпни за крайния потребител.
При мобилните приложения промените стават по-бавно, за всеки апп поотделно. Необходими са допълнителни проверки и тест за всяка операционна система. За да се активират новите опции, възможно е потребителят да бъде поканен да осъществи изтегляне на новата версия.

Каква е продължителността на употреба на всяко от двете решения?

Стратегии за популяризиране на мобилно приложение (mobile app) - част I
Стратегии за популяризиране на мобилно приложение (mobile app) - част II

"Животът" на един мобилен апп се определя от продължителността на периода, в който приложението е инсталирано и е част от устройството на потребителя. По последни проучвания средната придължителност е около един месец.

Мобилният сайт е винаги достъпен.

В резюме

Мобилната версия на сайт е:
  • подходящо решение за достигане на голям обем аудитория
  • достъпно е за всяко устройство, независимо от операционната система
  • цената и времето за изработка са приемливи
  • гъвкаво решение, коет подлежи на промени в дизайна и функционалностите

Мобилната апликация:
  • е подходящо решение, ако желаете да таргетирате потребителите по вид използвано устройство
  • предлага опции за интерактивна комуникация с клиента
  • позволява персонализиран подход към клиента
  • с предварително зададени функционалности дава достъп до информация, дори когато клиентът е без достъп до интернет

вижте още:
Неограничени Push известия за Вашия апп


Източник: ProStudio Блог: FAQ: Мобилна версия на сайт и/или Мобилно приложение (App)