Често срещани грешки при Google Ads PPC реклама


14.09.2018 г.

Ако не сте уверени, че ще се справите сами, използвайте услугите на сертифициран партньор (Google Partner). Нашият екип се състои от членове, които са сертифицирани в следните продуктови области на Google Ads

 • Search advertising
 • Mobile advertising
 • Video advertising
 • Display advertising

Списък с ключови думи

Подборът на ключови думи трябва да се извърши прецизно. От една страна разполагаме със набор от думи, които са характерни за съответната индустрия, но от друга страна трябва да се съобразим с поведението на самия потребител и в частност как той би дефинирал дума или комбинация от няколко думи при търсене на даден продукт/ услуга. Прекалено големият списък е капан за Вашата реклама, защото ще повлияе на качеството по отношение на честота на показване и позиция спрямо останалите рекламни карета, както и рискувате да се повиши средната стойност на ключова дума (поради нисък CTR).

Дори да стартирате с набор от повече думи, след изестно време дефинирайте тези, които показват желания резултат и редуцирайте броя до най-успешно представящите се.

Рекламно послание

Разглеждайте рекламното послание като Вашето обръщение към потенциалния клиент, като разполагате с няколко секунди време да го убедите, че при Вас ще намери търсеното. Често срещаните грешки тук са:

 • липсват ключови думи в посланиято

 • не се използват нововъведенията в платформата, които са свързани по-богато оформление (Headline 3, Description 2) • послания с невалидно съдържание, които не са паузирани след изтичане на дадена промоция или не са актуализирани (напр с нов срок на валидност, нова цена и др)

 • послания с грешен линк се получават в резултат на употреба на "стара" кампания, като в бързината се пропуска,че има вероятност целевият линк да е претърпял промяна. Донякъде Google Ads платформата е намерила решение за подобни казуси, като редиректва към начална страница, ако линкът вече не съществува.

Целеви линк

След като клинкне върху рекламното каре, онлайн потребителят ще бъде отведен към целевата страница, която сте задали. Ако се колебаете кой линк да използвате, то потърсете съдържание в сайта, която най-добре пасва на търсеното от потенциалния клиент (секция с продукти или конкретен продукт) Не се препоръчва употребата на начална страница за тази цел, тъй като тя е богата на информация, но няма ясно обособена цел и действие, което се очаква да бъде извършено онлайн.

В случай, че разполагате с бюджет и често рекламирате, помислете над изготвянето на специална за целта лендинг страница - без излишно съдържание, без да се разсейва вниманието на посетителя, с акцент над желано действие (напр: резервирай, запиши се, въведи промо код и др)

Настройки

Не се използват рационално настройките за локация и часови диапазон, с което се рискува рекламният бюджет да бъде предварително усвоен за деня

Рекламни разширения

Най-често използваните рекламни разширения са :

 • call extension - позволява поставянето на телефонен номер за дирекна телефонна връзка с рекламодателя

 • site link extension - обогатява набора от целеви линкове

 • callout extension - разширява рекламното послание с изброяване на акценти/ предимства

 • snippets - дава възможност за посочване на дол=пълнителна информация по предварително дефиниран критерий (Дестинации, Услуги, Хотели и т.н)

По-радко ще попаднете на следните разширения

 • location extension - рекламното послание е придружено от карта с местоположение на бизнеса

 • message extension - потребителят може да поиска обратна връзка чрез изпращане на SMS

 • app extension - ако бизнесът има разработени мобилни приложения, може да даде линк към съответния app профил, за да бъдат изтеглениДневен бюджет

Ако за първи път активирате реклама в Google Ads, ще Ви бъде трудно да прогнозирате с каква дневна сума да стартирате. От една страна зависи от това, колко популярна е дадена тема и колко конкурентни послания има активни. От друга страна след старта на рекламата ще имате представа как се държи тя с вече конкретни параметри (средна цена на клик, средна позиция, необходимост от въвеждане на часови диапазони и др). Паралелно наблюденията не само на показателите в платформата, но и реалния отзив от страна на клиентите, ще Ви ориентират кога и дали да увеличите стойността.

Преброяване само на първия/ послендния клик

Проследяването на резултатите от реклама в Google Ads включва не само запитванията направени онлайн, а също така постъпилите такива по email и телефонно обаждане. Не пропускайте да поддържате записи на отпадналите сделки и да търсите причините, защо лийдовете не са се конвертирали в продажба.

Пътят, който потребителят изминава при реализирането на една покупка, може да бъде по-сложен и трудно предвидим (напр. да е кликнал на реклама за Продукт 1, но да си е закупил Продукт 2), особено ако със същото съдържание се участва и в други рекламни платформи и маркетинг инициативи (напр email marketing, печатна реклама и др)

Вместо заключение

 • използвайте най-подходящите ключови думи
 • възползвайте се от създаване на отделни рекламни послания за различните продукти от една категория, чрез употребата на рекламни групи (към основна кампания) с конкретни целеви линкове
 • нека рекламното послание съдържа 3 топ ключови думи, които най-добре описват Вашия бизнес или предимства на продукт/ услуга
 • наблюдавайте поведението на рекламата и бъдете по-смели в нанасянето на корекции там, където и когато е необходимо
 • бъдете гъвкави при дефиниране стойността на дневен рекламен бюджет и период на продължителност на рекламна кампания